09 Apr
09Apr


הכתבה הזו בכלכליסט תפסה את עייני:  ( צילום מסך אתר כלכליסט )

צילום מסך מאתר כלכליסט


תקציר הכתבה:

נת"ע (נתיבי תחבורה עירוניים) פרסמה לאחרונה שני מכרזים כחלק מההכנות להקמת שלושת קווי המטרו בגוש דן:calcalist

  1. מכרז לעבודות שיפוץ במבנים סמוכים לאתרי החפירה: המטרה היא להקטין את ההפרעה לדיירים המתגוררים בסמוך לאתרי הבנייה באמצעות בידוד אקוסטי ושיפורים במערכות המיזוג. היקף העבודות מוערך בכ-2.5 מיליארד שקל, ומתוכנן להתבצע בכ-27,000 דירות הסמוכות לכ-100 אתרי עבודה תת-קרקעיים של המטרו. נת"ע מתכננת להתקשר עם עד 20 קבלנים מנוסים בתחום זה.calcalist
  2. מכרז לעבודות הנדסה אזרחית בפרויקטים מזדמנים: נת"ע מבקשת להתקשר עם עד 20 קבלני ביצוע לביצוע עבודות קבלניות מזדמנות, הכוללות בין היתר העתקת תשתיות וקידום זמינות בקווי המטרו והרכבת הקלה.calcalist

פרויקט המטרו הוא פרויקט תשתית התחבורה הגדול ביותר המקודם כיום במדינת ישראל, וכולל שלושה קווים (M1, M2, ו-M3) שיכללו 109 תחנות לאורך 150 ק"מ, ויעברו בשטחן של 24 רשויות מקומיות. המטרו עתיד להסיע כ-2 מיליון נוסעים ביום ולשנות, יחד עם הרכבת הקלה, את הרגלי הנסיעה בגוש דן.calcalist

איתמר בן מאיר, מנכ"ל נת"ע, ציין כי המטרו הוא קטר כלכלי חשוב שיביא תעסוקה ופרנסה לאלפי ישראלים ובני משפחותיהם, והדגיש את המחויבות של נת"ע להקטין ככל הניתן את ההפרעה לחיי היום-יום של התושבים המתגוררים בסמוך לאתרי העבודות.calcalist


האם הם חוששים מתביעות בגין מטרדי הבנייה והעבודות?


ללא ספק. עצם פרסום מכרז כה רחב ומורכב לשיפוץ ולשדרוג 27,000 דירות (!) הסמוכות לאתרי החפירה מעיד על כך שנת"ע מודעת היטב לפוטנציאל הנזק ולחשש מתביעות בשל מטרדי בנייה – בעיקר מטרדים אקוסטיים, רעידות, אבק, פגיעה במיזוג אוורור וירידת ערך זמנית.

הנה כמה נקודות שמעידות על החשש מתביעות:

1. מניעה מראש של מטרדים מוכרים

העבודות כוללות בידוד אקוסטי, החלפת חלונות, מערכות מיזוג חדשות – כל אלה הם פתרונות ידועים למניעת תביעות לפי פקודת הנזיקין על מטרדי רעש, אבק, חום וחוסר נוחות קיצונית.

2. היקף תקדימי של השיפוץ – עלות של 2.5 מיליארד ש"ח

זהו תקציב שמראה שמדובר לא רק במחווה ציבורית, אלא בניהול סיכונים משפטיים. גוף שלא חושש מתביעות, לא מקצה סכום עצום כזה על פני אלפי דירות – זה תכנון מובהק להפחתת חשיפה משפטית.

3. היבט של ירידת ערך זמנית ותקנות שווי

אמנם לא מדובר בהכרה בירידת ערך פורמלית, אך השדרוגים לדירות יכולים לשמש טיעון מגן של נת"ע בפני טענות לירידת ערך זמנית. כלומר, אם הדירה סובלת מירידת ערך זמנית בשל מטרדי חפירה, המדינה תטען שביצעה שיפוץ מקזז או אף מעלה ערך.

4. היסטוריה של תביעות דומות

בפרויקטים כמו הרכבת הקלה בירושלים ותל אביב כבר הוגשו תביעות נזיקין על מטרדים ואף ירידת ערך לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. נראה שהלקח הופנם ומיושם כעת בפרויקט המטרו.

5. שימוש בשפה של "הפחתת ההפרעה"

גם ההצהרה של מנכ"ל נת"ע, איתמר בן מאיר, מדגישה את הרצון "להקטין את ההפרעה לחיי התושבים" – זו בדיוק השפה שבה משתמשים בתי המשפט כשבוחנים תביעות על מטרד.


הערכה:

נת"ע לא רק חוששת מתביעות – היא פועלת בפועל לצמצם את הסיכון המשפטי. זהו צעד חכם, אולי גם כתוצאה מהמלצות של יועצים משפטיים וחוות דעת מוקדמות על בסיס לקחים מפרויקטים קודמים.

אם תרצו, אפשר גם לנתח מהן העילות האפשריות לתביעה מצד דיירים, ומה הסיכוי שלהן להתקבל לפי פסיקה קיימת.



עוד על נושא ירידת ערך מנזקים, פגמים, מומים, מטרדים ומפגעים תוכל למצוא בספרנו אותו ניתן לרכוש כאן באתר ספר שנכתב על ידי וכולל גם את סוגיית ירידת הערך הפסיכולוגית.









הערות
* כתובת הדואר האלקטרוני לא תוצג באתר.